Yerel Seçimler’e kısa bir süre kaldı. Siyasi partiler ve adaylar seçim çalışmalarını yürütüyorlar. Bozcaada özelinde biraz parti ve adayları kampanyaları üzerinden değerlendirmek istiyorum.
“Bir broşüre, bir reklama kim fikrini değiştirir ki?” diyenler olabilir. Siyasi kampanyaların amacı ilk etapta karşı partiden birini kendi partinize çevirmek değildir. Elbette zaman içerisinde bu da olabilir. Bir el ilanı veya sosyal medya paylaşımı sonrasında fikri değişen çok fazla seçmen olmayabilir. Burada temel iki amaç var: Görünürlük/bilinirlik ve kendi seçmenine “biz buradayız” demek.
Görünürlük; Bilinen ve tanınan adaylar için bu çok önemli gözükmeyebilir. Fakat adada sahneye yeni çıkan Türkiye İşçi Partisi gibi kendi partisinin ilkelerini, duruşunu yeni tanıştığı bir topluma anlatabilmek veya Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Samet Turhal gibi diğer adaylara görece daha az tanınan bir aday toplum nezdinde adını bilinir hale getirmek için kampanya yürütürler. Yürütmeliler. Yürütmelilerdir.
“Biz buradayız”ı güçlü şekilde göstermek; Başta Cumhuriyet Halk Partisi gibi belli seçmen kitlesine sahip, adanın kuşkusuz son 10 yılındaki tüm seçimlerde ilk sırada çıkan bir partinin temel kampanya amacı (seçim oranlarına bakarak yazıyorum) adanın en güçlü partisi olduğunu topluma hissettirmektir. Kampanya yürütürken mevcut CHP’li başkanın 10 yıllık performansına ilişkin de kendi partilerini ve adaylarını zora düşürmeyecek bir dil kullanmaları, birleştirici olmaları, eğer bir değişim olacaksa bunun sonucunda işçi-memur-esnaf nezdinde ne gibi etki edeceğini açıkça ve samimice anlatması gerekir. Ayrıca hem geleneksel, hem sosyal medyada kendisini göstermeli ve gücünü hissettirmelidir. Zira 10 yıldır seçimlerden galip çıkan CHP’yi ilk cümleye yazsam da siz oraya AKP veya İYİP’i de ekleyebilirsiniz. Zira istatistiksel olarak adanın en güçlü üç partisi bu partilerdir.
GELENEKSEL KAMPANYA YÖNTEMLERİ ÖLDÜ MÜ?
Geleneksel kampanyalar bir yana artık sosyal medya adaylar ve partiler tarafından çok daha fazla kullanılıyor. Bu yadsınamaz bir gerçek. Babamın matbaacı olmasından da teyit edebiliyorum ki basılı materyal eskiye nazaran azaldı. Bayraklarla süslenen sokaklar, parti şarkıları çalan otobüsleri çok az görüyoruz. Ama geleneksel medya, geleneksel kampanya yöntemleri hâlâ ölmedi.
Geleneksel kampanya yöntemlerini sadece el ilanı, broşür dağıtmak olarak görmeyin. Pilav hayrından tutun pazar ve esnaf ziyaretlerine, seçmene kalem-çakmak hediyesinden tutun mitinglere hepsi geçmişten bugüne süren ve partilerin-adayların gücünü gösteren, kendini hatırlatan, bir selam vermeye veya göz göze gelmeye sebep olan şeylerdir. Diyaloğun başlangıçlarıdır. Bazı kişilere demode veya gereksiz gelse de özellikle Bozcaada gibi yerlerde hâlâ geçer akçedir.
Çünkü Bozcaada’da 60 yaş üstü seçmen oranı %36’dır. Toplam 950 seçmen hiç de azımsanmayacak bir seçmen sayısı. Bunların bir kısmı adada, bir kısmı Çanakkale’de, bir kısmı da İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde. Yaş olarak bu tip bir araya gelişlere önem veren insanlardır. Bu kişiler sosyal medyaya ya hiç girmiyor ya da giriyorsa da efektif olarak kullanamıyorlar.
Ayrıca bazen propaganda kendi kitlen için değil, sana oy vermeyeceğini bildiğin kitle için yapılır. Bunu uzun uzadıya örneklerle başka zaman açarız.
Ben hem geleneksel medyanın hem de sosyal medyanın hibrit bir şekilde kullanıldığında önemli olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü homojen bir yapı içerisinde kime nasıl ulaşacağınızı bilemeyeceğiniz bir topluluk var karşınızda.
Bir süredir adayların ve partilerin de kampanyalarını izleyerek nasıl bir rota çizdiklerini anlamaya çalışıyorum. Geleneksel kısma girmeden bu yazıda sadece sosyal medyalar (Instagram) üzerinden bir değerlendirme yapmak istiyorum.
AKP GERİDEN GELİYOR, PAYLAŞIMLAR GENEL SİYASETE DÖNÜK
Ben aday olan tüm kişileri ve partileri Instagram’da takip etmeye özen gösteriyorum. Kampanya dillerini anlamayı, paylaşım yöntemlerini, kullandıkları ve seçtikleri cümlelerle neyi hedeflediklerini çözmeye çalışıyorum. Sadece bunlar üzerinden bile bir yazı kaleme alınabilir ama vakit kalır mı bakacağım.
Adalet ve Kalkınma Partisi ile başlayayım. Adayın açıklanmasının üzerinden iki hafta geçti. Parti bunun için, “henüz adayımız çok yeni” açıklamasını yapabilir. Bu parti açısından doğrudur. Fakat seçmen nezdinde de bir gecikme söz konusu. Meclis üyeleri son gün belli oldu. Projeler daha 1-2 gündür duyurulmaya başlandı. Partinin resmi hesabından, 7’si 27 Ocak’ta olmak üzere 26 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında Bülent Turan’a ithafen tam 11 paylaşım yapıldı. Parti hesabından, belediye başkan adayı belli olmasa da Bozcaada’ya dair çok uzun zamandır paylaşım yapılmıyordu. Daha çok genel siyasete yönelik, partinin genel başkanı, Çanakkale milletvekilleri ve özel günlere dair iletiler ile yürütülmeye çalışılan, kurumsal bir dili olmayan ve iyi yönetilemeyen bir parti hesabı diyebilirim. Hâlâ daha genel siyaset üzerinden iletiler paylaşan bir Instagram hesabı. Belediye meclis üyelerine dair bir paylaşım da hesap üzerinden yapılmadı. Mutay’ın iletilerinden ise sadece 1 tanesi parti hesabından paylaşıldı.
Mustafa Mutay’ın ise bir sosyal medya hesabı yoktu, yeni açıldı. Belediye başkanlığı onaylandıktan 1 hafta sonra, 16 Şubat’ta ilk ileti paylaşıldı. Bu çağda Mutay’ın belki de en büyük eksikliği teknolojiye bu kadar uzak olmasıdır. Evet, adaylığının onaylanması 2 hafta oldu ama öncesinde en azından sosyal medyada var olmalıydı. Buna rağmen Mustafa Mutay’ın kişisel sosyal medyasını, ekip kısa sürede hızlıca toparladılar. Videolar, fotoğraflar ve tasarımlarla vaatleri anlatmaya başladılar. Henüz takipçi sayısının çok az olduğunu, sponsorlu duyurularla gelecek olan kişilerin de gerçek seçmen kitlesini yansıtmayacağını düşünüyorum.
AKP Bozcaada: https://www.instagram.com/akparti_bozcaada
Mustafa Mutay: https://www.instagram.com/mustafamutayy
MHP, ADANIN EN ESKİ PARTİLERİNDEN AMA SOSYAL MEDYASI YENİ AÇILDI
Milliyetçi Hareket Partisi, Instagram hesabını 13 Şubat’ta açtı. Adanın en eski partilerinden biri olmasına rağmen sosyal medyanın en güçlü ve revaçta platformuna bu denli geç gelinmesi büyük bir dezavantaj. Bu yazı yazıldığı anda hesapta 6 ileti vardı ve bunlardan sadece 1 tanesi belediye başkan adayı Samet Turhal’ın projesine aitti.
MHP’nin Bozcaada Belediye Başkan Adayı Samet Turhal, Instagram hesabına ilk iletisini 1 ay önce, 19 Ocak’ta koymuş. O da yeni bir kullanıcı. Fakat geride kalan süre zarfında adaya dair yaptıklarını sosyal medyasından paylaşmayı ihmal etmemiş. Başta çok önem verdiği Pet Kampüs Otel olmak üzere projelerine de sosyal medyasında yer vermeye devam ediyor. Sloganı “Sevdamız Bozcaada”yı iletilerinde ağırlıklı olarak kullanmaya başlamış.
MHP Bozcaada: https://www.instagram.com/mhpbozcaada
Samet Turhal: https://www.instagram.com/samet.turhall
TİP SEÇİMLERDE NEYİ HEDEFLİYOR HÂLÂ ANLAŞILMIYOR
Türkiye İşçi Partisi ise adada sosyal medyası en ağırdan ilerleyen partilerden. İki hafta önce açılan TİP Bozcaada Instagram hesabına uzun süre paylaşım yapılmamıştı. Ardından genel siyasete yönelik art arda iletiler paylaşıldı. TİP’in Bozcaada Belediye Başkan adayı Aykut Turgal’a dair tek paylaşımı ise bir hafta önce yapıldı. Henüz proje ve adaya dair bir paylaşım yok.
Partinin belediye başkan adayı Aykut Turgal ise kendi hesabından adaylık başvurusuna dair 1-2 paylaşım haricinde henüz bir proje, buluşma duyurusu, nasıl bir Bozcaada vaat ettiğine dair bir paylaşım yapmış değil.
Aday geç belli oldu. İlçe başkanlığı kurulamadı. Meclis son gün belirlendi. Sosyal medya da bu süre içerisinde benzer şekilde ilerliyor.
TİP Bozcaada: https://www.instagram.com/tipbozcaada
Aykut Turgal: https://www.instagram.com/aykutturgal
ÇEBİ DURMUYOR ve PROJELERİNİ ART ARDA PAYLAŞIYOR
İyi Parti Bozcaada İlçe Başkanlığı’na ait Instagram hesabı adada parti olarak en iyi çalışan iki sosyal medya hesabından biri. (Diğeri de CHP, birazdan yazacağım.) Takipçi sayısına bakarak da bunu görebilmek mümkün. Eksikleri elbette var ama adaylarının projelerini, meclis üyesi adaylarını paylaşırken hikâyelerden de zaman zaman paylaşım yapıyorlar. Cevdet Çebi’nin kişisel hesabına daha entegre olmasını beklerim. Ayrıca buluşmaların hesaptan ileti olarak paylaşılması da daha doğru olur.
Tabi Cevdet Çebi’nin adaylığının erken açıklanması, bu konuda avantaj da sağlamış gibi görünüyor. Fakat hesap uzun süredir var ve sadece bu seçim değil öncesinde de paylaşımlar yapılıyordu.
Cevdet Çebi’nin kendi hesabı da çok aktif kullanılıyor. Videolar, fotoğraflar, sesli anlatımlar ile seçmene ulaşma noktasında doğru bir yol aldıklarını söyleyebilirim. Metinler genellikle iyi. Tasarımla ilgili bazı hataları naçizane kendilerine ilettim ve o noktada teşekkür edip, düzeltme yoluna da gittiler. Projelerini beğenip beğenmemeniz, oy verip vermemeniz bir yana hesabın aktif kullanılması anlamında en iyi aday hesaplarından biri olduğunu söyleyebilirim. Seçmenin, “Biz şu konuda bilgi alamadık, sosyal medyadan bu da paylaşılmadı” gibi bir argümanla gelinmesi pek mümkün değil.
Çebi’nin adaylığı açıklandığı 13 Aralık’tan bugüne geride kalan 2,5 aylık sürede hesaptan 27 paylaşım yapılmış. Yani neredeyse her 3 günde 1 ileti girilmiş. Bu kimisi için boğucu veya çok aktif gelebilir ama seçmen nezdinde çalıştığınızı, ürettiğinizi göstereceğiniz “saha” ve “sosyal medya” kısmının ikincisinde gayet bir durum diyebilirim.
İYİP Bozcaada: https://www.instagram.com/iyipartibozcaada
Cevdet Çebi: https://www.instagram.com/cevdet_cebi
KENDİNİ EN İYİ ANLATAN PARTİ CHP ile ADAYI GÖZTEPE
Cumhuriyet Halk Partisi’nin sosyal medyası ise kendisini en net anlatan hesaplardan biri. Sadece iki ufak eleştirim var, kendilerine de ilettim. Birincisi Yahya Göztepe’de olan bazı iletiler parti hesabında yok, partide olan bazı iletiler de Yahya Göztepe hesabında yok. Bunun uyum ve entegre halde yürümesi şu aşamada seçmen için önemli. İkincisi ise bazı iletilerde “neredeyse” metin yok. Örneğin 10 ilkenin duyurulduğu iletide, o 10 ilke yazılmamış, sadece videoyu izlemeniz gerekiyor. Bunlar belki ufak detaylar gibi gelebilir ama düzeltilmesi mümkün şeyler.
Olumsuzluklardan başladım ama adada en iyi yönetilen parti hesabı diyebilirim. Derdini iyi anlatan, modern, kurumsal, ileti aralıkları düzenli ve adayıyla “mümkün olduğunca” uyumlu bir hesap CHP Bozcaada Instagram hesabı. Videolar, fotoğraflar, infografikler gayet anlaşılır. Şunu yeniden ekleyebilirim; ben olsam metinlerle biraz daha detaylı anlatım yapardım.
Yahya Göztepe kişisel hesabı ise 24 Kasım tarihinde, Göztepe’nin aday adaylığı döneminde açıldı. O tarihten bu yana da hem takipçi sayısı olsun, hem de ileti düzeni açısından gayet güzel kullanılıyor. Detayları geçiyorum, genel anlamıyla tasarımları, metinleri, videolarıyla iyi bir hesap. Etkinlik duyuruları da, etkinlik sonrası medya yaratılması da, bunun zamanlaması da yerinde. Seçmen nezdinde dönüp bakıldığında aday ne anlatıyor, ne vaat ediyor, hangi tarihte nerede olacak görülebiliyor. Basitçe sosyal medyanın anlamı da bu zaten.
CHP Bozcaada: https://www.instagram.com/chpbozcaada
Yahya Göztepe: https://www.instagram.com/yahyagoztepe17
Sosyal medyada öyle çok stratejiler geliştirmeye gerek yok. Adı üstünde kendi medyanızı oluşturmanız, takipçilerinize anlatmanız, yeni takipçiler kazanmanız, etkileşim yaratmanız, bunu yaparken de belli zaman aralıklarına dikkat etmeniz gerekiyor.
Naçizane gözlemlerimle adayların ve partilerin Instagram hesaplarını incelemeye, kampanyalarını sizlerle paylaşmaya çalıştım. Siz de yakında gerçekleşecek seçimlerde oy vereceksiniz. Bir hesabı takip etmeniz o hesabın adayını desteklediğiniz anlamına gelmez. Hepsini takibe alın ve ne anlatıyorlar izleyin.
Bu arada partilerden ve adaylardan bazen fikrimi soranlar oluyor. Parti veya aday gözetmeksizin bana danışılan herkesle de fikirlerimi paylaştığımı, eleştiriye ve dinlemeye açık herkese önerilerimi sunduğumu, geride kalan sürede de vaktim uyduğunca bu şekilde devam edeceğimi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.